Hey friends, I am still alive and well!

One of my friends asked what was happening because I had seemed to disappear off the face of the Earth…

I’m fine, but was dumb enough to share a screen shot in a comment explaining why I got a 7 day Facebook ban, which then got me a 30 day Facebook ban.

In the meantime, I’ve done quite a bit of writing on my other blog as well as one or two posts here.

I’ve also been growing my beard for a joke… the intention is to post a new profile picture with status something to the effect of “Looking rough after a month in Facebook jail”. But to be honest, I don’t know if I can hold out without shaving for another eleven days – it feels like someone attached a lawn to my neck.

Here’s what it looks like now: (Normally I Photoshop the rosacea off my face but it’s too much trouble now. Anyway, it’s been worse.)

IMG_20190810_120329

IMG_20190810_120341

My beard has only been growing for about a month and nearly a half, and already had to trim it away from my lips a few times. Plus it’s so grey the little one above says I look like Father Christmas…

3 thoughts on “Hey friends, I am still alive and well!

  1. The beard makes you look older, Jerome. Anyway, Aishah seems to love you, with or without a beard, and that is what matters most.

    Btw, how has Aishah commented your beard?

    Talking of rosacea, here is a Swedish news article I recommend you to read: https://www.expressen.se/premium/halsa/hudlakaren-effektivaste-behandlingen-av-rosacea/?referrer=dynamic-premium-widget . It’s one of the best I’ve seen about rosacea, at least for laymen.

    Why not use Google Translate to read it in English?

    Since the article is behind a pay wall, I choose to copy and paste it here for you

    Antibiotika är en framgångsrik behandling av hudsjukdomen rosacea.

    Men den växande antibiotikaresistensen gör att läkarna minskar användningen av antibiotika vid behandlingen av rosacea.

    – Det är inga problem. Det finns andra mediciner som är minst lika effektiva mot sjukdomen, säger hudläkaren Per-Håkan Olausson.

    Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

    En effektiv behandling av hudsjukdomen rosacea är antibiotika. Men risken för att allt fler utvecklar antibiotikaresistens gör att läkarna nu minskar användningen av antibiotika vid behandlingen av rosacea.

    Det har gjort många som lider av hudsjukdomen oroliga för att behandlingen av rosacea ska ta ett steg tillbaka och bli mindre effektiv.

    – Vi måste minska all onödig behandling med antibiotika. Men det är inga problem, för det finns andra mediciner som är minst lika bra, säger hudläkaren Per-Håkan Olausson som är verksamhetschef på hudläkarmottagningen SkinDoc i Stockholm.

    Under de tio år som Per-Håkan Olausson har jobbat som specialist på hudsjukdomar har han behandlat många som lider av svår rosacea.

    – Det är en stor del av mitt arbete att diagnostisera och behandla de som är drabbade av rosacea. I dag finns det bra mediciner och behandlingar utan antibiotika som verkligen fungerar och som gör att de flesta blir helt symtomfria, säger han och fortsätter:

    – Som läkare är jag helt nöjd med de verktyg som finns att ta till i behandlingen av sjukdomen. Flera av läkemedlen är gamla och välbeprövade och ett fåtal har patent kvar, därför finns inga större ekonomiska incitament från läkemedelsföretag att utveckla eller marknadsföra. Det är medicinskt en fördel med beprövade verktyg och läkemedel, men ger mindre fokus på sjukdomen och behandlingar eftersom det inte finns några marknadsföringsresurser.
    Det här är rosacea

    Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som ger rodnad och utslag i ansiktet. Man kan även få besvär i ögonen. Sjukdomen smittar inte. Utslagen brukar försvinna med behandling, men de kan komma tillbaka.

    Det råder en osäkerhet kring hur många i Sverige som har rosacea. Det finns kvalificerade gissningar på att cirka 800 000 svenskar skulle kunna vara drabbade. Men mörkertalet är stort. Statistik visar dessutom att medelålders kvinnor ser ut att vara drabbade i större utsträckning än män.

    – Det går inte att fastställa hur många som är drabbade. Att kvinnor är överrepresenterade kan bero på att de i högre utsträckning än män söker hjälp. Tyvärr är många också feldiagnostiserade eftersom det är svårt att ställa rätt diagnos.

    Det finns några olika typer av rosacea. Den absolut vanligaste är den inflammatoriska med små akneliknande utslag (papler och pustler). Den näst vanligaste är kärlrosacean som ger slingriga kärl (telangiektasier) och mer diffusa rodnadsreaktioner i ansiktet.

    – Alla röda ansikten är inte rosacea. Många som söker vård har inte rosacea. Ofta kan det till exempel vara kroniska solskador eller eksem som ofta kan ge väldigt liknande symtom. Det är viktigt att vi läkare ställer rätt diagnos, så att vi ger rätt behandling, säger Per-Håkan Olausson.

    Den nya restriktiva hållningen till antibiotika, hänger ihop med att många går igenom flera behandlingar utan att det ger resultat. Ofta kan det bero på att de är feldiagnostiserade och inte alls har rosacea.

    – Antibiotika finns fortfarande med i behandlingen, men ska ges max två omgångar och då ska det verkligen fungera innan man eventuellt upprepar en andra omgång. Jag som hudläkare tycker att det är viktigt att man är säker på diagnosen innan man ger antibiotika, och att man med tålamod provat att behandla den lokalt med olika läkemedel. Det finns en stor risk för överanvändning av antibiotika vid feldiagnoser, eftersom alternativa diagnoser inte behandlas med antibiotika, förklarar Per-Håkan Olausson.

    När man behandlar rosacea börjar man alltid med att behandla den lokalt.

    – När man har ställt rätt diagnos är förstahandsvalet att behandla rosacean lokalt med kräm eller gel innehållande azealinsyra. Det är ett antibiotikafritt och kortisonfritt ämne som har vetenskapligt bevisad effekt och har högsta rekommendationsgrad. Den vanligaste krämen heter Finacea gel och brukar fungera bra för de flesta, men man måste vara utrustad med tålamod för det kan ta flera månader innan det ger resultat. Finacea finns att få på recept och man kan använda den i flera år.

    – Jag håller tummarna för att Finacea ska bli receptfritt. Det finns även receptfria salvor som innehåller antibiotikan metronidazol, expempelvis Rozex och Rozasol. Ytterligare en annan typ av kräm är Soolantra, som innehåller det verksamma ämnet ivermektin, som fås på recept, och olika krämer kan även kombineras för bättre effekt, säger Per-Håkan Olausson.
    Hudläkaren Per-Håkan Olausson är specialist på hudsjukdomar och behandlar många som lider av rosacea. Foto: Privat

    Men när lokal behandling av krämer inte räcker till, är nästa behandlingssteg att lägga till tablettmedicinering.

    – Då finns det både antibiotika och isotretinoin att kombinera med den lokala behandlingen. Jag tycker att vi använder antiobitika alldeles för mycket och isotretinoin alldeles för litet. Isotretinoin, som egentligen är aknemedicin, är dessutom mer långtidsverkande än antibiotika.

    – Man äter mycket lägre dos isotretinoin vid rosaceabehandling än vid aknebehandling, men ändå finns det restriktioner. Man ska absolut inte äta medicinen om man planerar att bli eller är gravid eftersom isotretinoin kan orsaka fosterskador.

    Även isotretinoin är en relativt billig behandling eftersom man äter låg dos.

    – Isotretinoin är ett kanonläkemedel, förutsatt att man inte är eller blir gravid eller planerar att få barn, säger Per-Håkan Olausson.

    Det finns skönhetssalonger som hävdar att laser och även injektioner med hyaluronsyra är effektiva behandlingar av rosacea. Något som Per-Håkan Olausson är kritisk till.

    – Vi läkare jobbar med vetenskapligt beprövade och bevisade behandlingar. Att hävda att man kan få en bra effekt på rosacea med skönhetsprodukter är bedrägeri. Att laser, eller några injektioner skulle ha någon bevisad effekt på på inflammatorisk rosacea är också helt fel. Laser eller IPL kan fungera förbättrande för de som har synliga permanenta ytliga kärl, men inte på allmän rodnad och inte på inflammation, säger Per-Håkan Olausson och fortsätter:

    – Vid rosacea så försöker vi ofta identifiera ”triggers”, alltså faktorer som eldar på rosaceareaktionen hos en patient. Bland de mest vanliga triggers är solljus, alkohol och kortisonkrämer, men även kosmetikakrämer och viss (ofta het) kost kan trigga. När en rosacealiknande reaktion är triggad av kortison eller kosmetika, så kallar vi det inte gärna äkta rosacea, utan kan benämna reaktionen som ”steroidrosacea” (kortison) eller ”kosmetikarosacea” (orsakad av kosmetikaprodukter eller hudbehandlingar).

    – Vi solar för mycket och håller på med alldeles för mycket olika krämer i ansiktet. Det kan lätt ge rosacealiknande symtom. Då brukar jag rekommendera att man börjar med hudvila. Tre månader utan sol och ansiktskrämer kan ge stor förbättring för många typer av ansiktshudproblem, men är väldigt svårt att sälja in till en patient, säger Per-Håkan Olausson.

    Om man är osäker kring sin rosaceadiagnos eller om man misstänker att det kan vara rosacea man lider av ska man i första hand vända sig till sin husläkare eller en allmänläkare, men om det inte fungerar efter försök med receptbelagda läkemedel i några månader eller har svårare fall av rosacea, bör man be om remiss till hudläkare.

    – Vi jobbar bara med de svårare fallen. Men det är väldigt viktigt att veta att om man lider av inflammatorisk rosacea så inte bara kan man bli symtomfri, utan man ska ha som behandlingsmål att bli symtomfri. Så bra behandlingar finns i dag att det är möjligt, säger Per-Håkan Olausson.

    ALSO READ: Hudläkaren Per-Håkan Olaussons råd till dig med rosacea eller liknande symtom:

    1. Sola aldrig ansiktet. Om du är ute soliga dagar måste du skydda ansiktet med ordentligt solskydd eller helst skugga.

    2. Var sparsam eller avhållsam med ansiktskrämer och salongsbehandlingar.

    3. Använd inte kortisonkrämer långvarigt i ansiktet, om det inte är tillfällig kur och på läkarrecept.

    4. Ta gärna en tre månader lång hudvila (inga produkter, inga krämer, inget smink, inga läkemedel).

    5. Ha tålamod! Det tar sex till åtta veckor innan man vet om en behandling fungerar eller inte. De flesta blir bra på receptbelagd krämbehandling.

    ALSO READ: Det är inte känt vad sjukdomen beror på.

    Symtom: Olika personer kan ha olika symtom och olika mycket besvär av sjukdomen. Hudbesvären kommer ofta i pannan, på näsan, kinderna eller hakan. Det här är vanliga symtom:

    Det sticker eller känns varmt i huden.

    Huden är röd.

    Du har vidgade ytliga blodkärl.

    Du har knottror eller små blåsor fyllda med var.

    Du kan få ögonbesvär, som irriterade eller röda ögon. Symtom i ögonen kan förekomma både med eller utan hudbesvär.

    Svår rosacea kan ibland göra att näsan blir förstorad och ojämn. Det beror på kraftig tillväxt av talgkörtlar. Det är ovanligt och förekommer oftast hos män.

    Källa: 1177 Vårdguiden

    Liked by 1 person

Leave a comment